Scheren met een open scheermes is verwennerij. Maar zoals alle goede dingen, vergt het techniek, voorbereiding en geduld. Hier zijn onze 8 beste tips.
Het scheermes is intimiderend. Krachtig. Als scheren een sport zou zijn, dan zou het scheermes het meest gekozen mes in de hoogste divisie zijn.
Het is ook een luxueuze ervaring. Een moeizaam proces. Er is een goede reden waarom we het mes laten hanteren door professionals – kappers – terwijl wij ontspannen met onze ogen dicht op hun troon zitten. Het resultaat is de gladste scheerbeurt die we kennen: Door de hoek en de toegepaste druk komt het scheermes bij elke scheerbeweging dieper en dichter bij de follikel.
Maar je kunt jezelf thuis ook zo glad scheren, als je maar geduldig genoeg bent om het proces te leren, en zelfverzekerd genoeg om zo’n topmes te hanteren. Je hebt misschien een paar pogingen nodig voordat je het perfect doet, maar zoals we al zeiden: Het is een moeizaam proces. Volg onze richtlijnen hieronder nauwgezet op, en je bespaart jezelf een lijdensweg.
Voordat je begint
Er is één ding dat je hier in gedachten moet houden: Een scheerbeurt met een scheermes kost tijd. Veel meer tijd dan een scheerapparaat of een elektrische scheerbeurt. 15 minuten, op zijn minst. “Als je niet bereid bent om de tijd en moeite te nemen om opnieuw te leren scheren met dit apparaat, dan moet je het waarschijnlijk niet gebruiken,”
De meeste mannen zouden een scheermes moeten kunnen gebruiken, zelfs degenen met een gevoelige huid. Zolang je de huid voorbereidt, langzaam door elke stap heen gaat, en je huid na elke scheerbeurt verzorgt, zou je geen ernstige irritatie moeten ondervinden.
Voordat je een mesje kiest, moet je bedenken welk gewicht het beste bij je past: “Het gewicht van het mesje bepaalt de druk die nodig is voor het scheren,” zeggen wij. “Een lichter gewicht zal meer druk nodig hebben dan een zwaarder gewicht.” De beste manier om dit te bepalen is door verschillende mesjes vast te houden en te noteren welke het zwaarst zijn. Als je uiteindelijk een lichter mesje kiest, kan het zijn dat je meer druk moet uitoefenen dan bij een zwaarder mesje. Hoe dan ook, benader uw eerste slagen met lichte druk, om het gereedschap te testen.
De werkwijze
Het scheren met een straight-razor wijkt enigszins af van de anders standaard richtlijnen.
1. Voorbereiding
Zoals bij elke scheerbeurt, moet je de huid verzachten en de poriën openen voor je een scheermes gebruikt. Als het je eerste keer is met een scheermes, dan moet je de huid goed voorbereiden om ernstige brandwonden te voorkomen. Spring onder de warme douche, die ook de haartjes zachter zal maken en voor een gladder scheerresultaat zal zorgen. Breng vervolgens een pre-shave olie aan om de huid te verzorgen, gevolgd door een transparante scheergel.
2. De greep
We raden aan om het scheermes in een hoek van 30 graden van het gezicht te houden. “Als je het scheermes te plat houdt, scheurt het de stoppels,” zegt hij. “En als je het te steil houdt, snijdt het in de huid.” Houd het scheermes stevig vast en pas het zo nodig aan voor de verschillende delen van het gezicht, zoals de bovenlip en de kin. De echte sleutel is om de huid strak te trekken met je andere hand (of door de nek te strekken), en zachte druk uit te oefenen met het mes. Zo voorkomt u dat u zowel in het gezicht als in de vingers snijdt. Het mesje is scherp; vertrouw erop dat het zijn werk zal doen, als je maar geen Sweeney Todd-situatie op je handen wilt hebben.
3. De eerste streken
Kies een kant van het gezicht, begin bij de bakkebaard en ga naar beneden. “Neem de eerste streek schuin naar beneden, vanaf de bovenkant van de wang in de buurt van het oor,”. “De streek moet kort en gelijkmatig zijn en zonder schokken of hakken bewegen.” Spoel na elke korte haal het mesje af in heet water en ga verder. Er wordt gezegd niet aan het scheermes te trekken of te slepen, en er wordt herhaald dat de huid strak moet blijven.
4. De kin en de bovenlip
Til het scheermes iets op als je de kin nadert, en gebruik het midden van het mesje. “Begin nooit met een nieuwe scheerbeweging op een prominent deel van je gezicht, zoals de kin of het kaakbeen”. “Begin een beetje uit de buurt van deze plekken, en werk er met [zachtere], regelmatige bewegingen overheen.” Je kunt de twee kanten van de bovenlip op dezelfde manier benaderen als je de wangen zou benaderen, met korte, rustige streken. Trek echter de andere kant van de lip strak, om de huid plat te maken. “Laat het midden van de lip echter zitten,” “doe het apart door de neus iets omhoog te houden, om de huid aan te spannen.”
5. De onderlip en de hals
Oefen met het aanpassen van je mond, zodat de huid van je onderlip wijder en strakker wordt. Maak de eerste strijkbewegingen vanuit je mondhoek, over de huid naar het midden van je kin. Daarna scheer je de resterende haren met korte opwaartse bewegingen; begin vanaf de bovenkant van je kin en laat het scheermes de contouren onder je lippen volgen. Wees vooral voorzichtig in de nek, zowel om snijwonden te voorkomen als om irritatie te minimaliseren. “Volg de nerf van het haar in de nek,”. “Dit patroon verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van de haargroei.” Houd uw strijkbewegingen kort en regelmatig.
6. Herhaal
Het is waarschijnlijk dat u een tweede scheerbeweging moet maken, waarbij u controleert of u plekken hebt gemist. We raden aan om tijdens deze tweede scheerbeurt tegen de haarrichting in of dwars op het gezicht te scheren. Maar vergeet niet om je gezicht opnieuw in te smeren met scheerschuim of -gel, na een warme plens water op de huid. “Neem nooit een haal zonder scheerschuim om de huid te dempen en te beschermen,”.
7. Bevochtig
Spat onmiddellijk na het scheren wat koud water op de huid om de poriën te vernauwen. Breng na het scheren een balsem of vochtinbrengende crème op de huid aan, maar klop het in in plaats van het te masseren. Wrijven kan irritatie veroorzaken.
8. Opbergen
Het bewaren van een mesje is een serieuze zaak. Spoel het mesje af en veeg het af met een zachte doek; zo verwijdert u alle vuil en vocht. Berg het op op een plaats waar de stoom van de douche niet bij het mesje kan komen. Als u het mesje voor langere tijd moet opbergen, koop dan een olie voor het mesje; wij raden camelia-olie aan. Wrijf de olie over het mes voordat je het opbergt. Dit voorkomt dat vocht in de lucht het blad doet roesten. Als uw mes roestig wordt, gebruik het dan niet opnieuw. Vervang het dan.