Elk baardolie ingrediënt uitgelegd (in minutieus detail)


Aan het oppervlak lijkt het misschien alsof baardolie een ingewikkeld mengsel is van ingrediënten die moeilijk te vinden zijn en moeilijk in de juiste hoeveelheden te mengen zijn.
baardolie ingrediënten
Maar als je eenmaal de belangrijkste feiten achter elk baardolie-ingrediënt begrijpt, begin je te beseffen hoe gemakkelijk het is om je eigen doe-het-zelf baardoliën te maken en honderden per jaar te besparen.

Als je kijkt naar het grote geheel, bestaat elk flesje uit slechts drie hoofdgroepen van baardolie-ingrediënten.

Deze zijn:

  • De draagolie…
  • De etherische oliën
  • En de conserveringsmiddelen

De drageroliën zijn de “basis” waarin al het andere is ingebouwd, en ze zorgen ook voor het grootste deel van de vochtinbrengende voordelen van de baardoliën.

Etherische oliën worden vooral gebruikt voor de geur, en omdat ze extreem krachtig en vluchtig zijn, moeten ze worden verdund in een dragerolie.

Conserveringsmiddelen zijn bijna altijd natuurlijke anti-oxidanten zoals vitamine C of vitamine E olie. Ze helpen de vluchtige oliën te stabiliseren en voorkomen dat ze oxideren in een proces dat “lipide peroxidatie” wordt genoemd.

Om het grote geheel samen te vatten: De ingrediënten van de baardolie bestaan uit dragerolie (verstrekt massa van de bevochtigingsvoordelen), essentiële oliën (die hoofdzakelijk voor geurdoeleinden worden gebruikt), en bewaarmiddelen (natuurlijke anti-oxyderend die houdbaarheid verlengen en de minder stabiele oliën beschermen).

Maar laten we nu alle hoofdingrediënten van de baardolie afbreken om te begrijpen wat ze zijn en hoe ze werken.

Draagolie gebruikt in baardolie

ricinuszaad en -olie
Draagolie maakt de basis van elk baardoliemengsel. Er kan één olie worden gebruikt of meerdere oliën kunnen in elkaar worden gemengd.

Het primaire gebruik van dragerolie is om u de vochtinbrengende, anti-jeuk– en anti-baardroos voordelen te geven die u normaal gesproken verwacht van een kwaliteits baardolie.

De secundaire reden voor het gebruik van dragerolie is om het veilig te maken om de essentiële oliën (die de secundaire baardolie-ingrediënten zijn die worden gebruikt om de oliën hun geur te geven) op te nemen.

Zonder verdunning zouden de vluchtige etherische oliën verbranden en niet veilig zijn om topisch te gebruiken, maar wanneer ze op de juiste manier worden verdund tot een dragerolie, zijn de meeste ervan veilig om te gebruiken.

Merk op dat ongeparfumeerde baardoliën alleen drageroliën bevatten, omdat de etherische oliën die voornamelijk worden gebruikt voor hun aroma, gewoonweg niet nodig zijn.

Hieronder vindt u een grote lijst van de meest gebruikte drageroliën en de unieke voor- en nadelen die ze met zich meebrengen. ↓

Jojoba-olie

Velen hebben gezegd dat jojoba-olie de beste vervoersolie voor baardoliën is, en ik moet het daarmee eens zijn.

Het is licht en anti-comedogeen, wat betekent dat het je baard niet vet maakt, en het absorbeert snel in de huid en de baardvezels.

Het heeft ook wat natuurlijk jodium in zich, wat een antiseptische werking heeft.

Jojoba-olie heeft vrijwel geen aroma, wat het ideaal maakt als drager van ongeparfumeerde baardoliën (of voor een basis om te experimenteren met geuren). Je kunt zelfs gewoon pure jojoba-olie gebruiken als baardolievervanger en het een dag noemen.

Het beste deel is dat het als een wax-ester extreem stabiel is en niet gevoelig voor lipideperoxidatie (oxidatie van vetzuren).

Ricinusolie

Ricinusolie is een ander populair ingrediënt voor baardolie. Het bevat een groot aantal enkelvoudig onverzadigde vetzuren met de naam ricinolzuur.

Wat ricinusolie uniek maakt is de dikte. Het is super dik en ronduit vettig als je het alleen gebruikt, daarom moet je het altijd mengen in een lichtere draagolie zoals jojoba-olie.

Ricinusolie is relatief goed houdbaar en omdat er slechts kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten in de samenstelling aanwezig zijn, zal het niet snel ranzig worden.

Kokosnootolie

Kokosnootolie is het meest stabiele baardolie-ingrediënt van allemaal. Omdat het voornamelijk bestaat uit verzadigde vetzuren, oxideert het echt niet en wordt het niet ranzig, tenzij het wordt blootgesteld aan extreme hitte.

Er is ook een studie waarin werd aangetoond dat kokosolie zeer effectief was in het hydrateren van de diepe huidlagen, en door zijn lage moleculair gewicht, was het in staat om de haarvezels te doordringen en ze van binnenuit te voeden, in tegenstelling tot de meeste zwaardere draagoliën.

Het is u misschien opgevallen dat kokosolie bij kamertemperatuur vast is. Het heeft een smeltpunt van 76°F (24°C), dus als je het gewoon tussen je handpalmen wrijft, wordt het vloeibaar.

Arganolie

Arganolie wordt soms vloeibaar goud genoemd. Deze hooggeprijsde olie is de belangrijkste grondstof van Marokko, en de cosmetica-industrie houdt ervan vanwege de grote voordelen als lichte en verzachtende dragerolie.

Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, met ook enkele meervoudig onverzadigde vetten. Dit geeft ricinusolie een behoorlijke shelf-stabiliteit, maar niet zo geweldig als jojoba-olie, ricinusolie of kokosnootolie hebben.

Als je me de viscositeit en consistentie ervan laat uitleggen, dan zou ik zeggen dat het een lichte versie van olijfolie is.

Zoete Amandelolie

Amandelolie is misschien wel het op één na meest gebruikte ingrediënt voor baardolie op de hielen van jojoba-olie.

Hoewel het licht is, extreem snel opneembaar en prettig om mee te werken, is het niet mijn favoriete dragerolie om te gebruiken.

Dit komt omdat het een vrij groot aantal meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) in de structuur heeft, en PUFA’s zijn vluchtig en gaan gemakkelijk ranzig als ze worden blootgesteld aan licht, warmte en zuurstof (je gezicht en baard heeft alle drie).

Amandelolie is prima te gebruiken als het in balans is met stabielere draagoliën en een natuurlijk antioxidant conserveringsmiddel (zoals vitamine E olie), maar als het wordt gebruikt als enige draagolie of als het de belangrijkste draagolie is, dan is dat echt niet iets wat ik zou gebruiken.

Druivenzaadolie

Druivenpitolie heeft dezelfde voordelen als amandelolie – namelijk lichtheid en snelle absorptie – en het is ook een heel populair ingrediënt voor baardolie.

Maar omdat het ook rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren, moet je heel voorzichtig zijn om het te combineren met stabielere drageroliën en altijd een natuurlijke antioxidant gebruiken om te voorkomen dat het ranzig wordt.

Net als amandelolie is het niet mijn eerste keus voor een dragerolie, hoewel het prima te gebruiken is als het goed uitgebalanceerd en beschermd is.

Olijfolie

Kan je olijfolie gebruiken op je baard? Ja, absoluut. Het is een geweldige vochtinbrengende baard, hoewel het misschien een beetje aan de zwaardere kant is en er vettig uitziet als het te veel wordt gebruikt.

Je kunt het beste olijfolie mengen in een lichte dragerolie zoals jojoba. Dit zou u toelaten om te genieten van de hydraterende voordelen, terwijl ook het snijden van de zwaarte van de olie naar beneden.

Er zit ook wat natuurlijke vitamine E in de olijfolie, die kan helpen bij het stabiliseren en beschermen van de meer vluchtige drageroliën en essentiële oliën. Olijfolie op zich is relatief stabiel.

Weideschuimzaadolie

Weideschuimzaadolie is een zelden gebruikte dragerolie, hoewel het gemakkelijk een van de beste is.

Als wasester is het structureel vergelijkbaar met jojoba-olie en mengt het er perfect mee. Er is ook geen groot risico dat weideschuimzaadolie ranzig wordt omdat er bijna geen meervoudig onverzadigde vetzuren in de structuur zitten.

Zaadolie van moerasschuim is licht en verzachtend, heeft geen geur en behoort gemakkelijk tot de top drie van de ingrediënten van baardolie op mijn lijstje.

Zonnebloemzaadolie

Zonnebloemolie wordt vaak gebruikt als draagolie in baardoliën. Waarom? Vooral omdat het zo goedkoop is.

Hoewel er wat natuurlijke vitamine E in zit, zit het ook boordevol met het vluchtige omega-6 linolzuur, dat als meervoudig onverzadigd vetzuur gevoelig is voor lipideperoxidatie.

Met andere woorden, als het niet al ranzig is in de fles, zal zonnebloemolie snel oxideren op je gezicht wanneer het wordt blootgesteld aan licht, warmte en zuurstof.

Zou ik het aanbevelen? Nee. Het is als een shittier versie van amandelolie, en amandelolie zelf is niet erg goed draagolie.

Sesamzaadolie

Sesamzaadolie is een veelgebruikte dragerolie, en de belangrijkste reden daarvoor is de lage prijs.

Het lijdt aan dezelfde problemen als zonnebloemolie, omdat het rijk is aan vluchtige, meervoudig onverzadigde vetten, die zeker niet de ideale keuze zijn voor het gebruik op het gezicht en de baard.

Ook in dezelfde studie waar kokosnootolie werd aangetoond als een verbazingwekkende vochtinbrengende crème die de haarvezels doordrong, werd sesamolie ook getest. Het was niet in staat om de haren te penetreren, en het was ook niet zo goed voor een vochtinbrengende crème.

Essentiële oliën gebruikt in Baardoliën

etherische oliën voor baard
Etherische oliën zijn zeer krachtig, maar ook vluchtige oliën die worden gewonnen uit verschillende bloemen, vruchten, bladeren, planten en bomen.

Het primaire gebruik ervan is het geven van geur aan de baardoliën, maar er zijn ook enkele andere voordelen zoals antibacteriële en antimicrobiële effecten.

De etherische oliën kunnen in 3 groepen worden ingedeeld:

  • Topnoten (licht, fris, opwekkend, geur verdampt snel).
  • Middennoten (warm & zacht aroma, een beetje meer duurzame geur).
  • Basisnoten (zware oliën met een sterke geur, geur blijft lang hangen).

Etherische oliën worden meestal verdund tot drageroliën met druppels, iets van 1-10 druppels per 1 oz (30ml) dragerolie.

De reden daarvoor is de ongelooflijk hoge potentie van de etherische oliën. Om je een idee te geven; er is 250 pond pepermuntbladeren nodig om slechts 1 pond van de pepermunt etherische olie te produceren.

Als je pure etherische oliën in je baard zou smeren, zou de geur overmatig zijn, je huid zou verbranden, en met sommige oliën zou dat grensgevaarlijk zijn.

“Verdun je etherische oliën dus altijd tot drageroliën, of gebruik ze helemaal niet als je het niet zeker weet.

Baardoliefabrikanten weten meestal wat ze doen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het gebruik van hun etherische oliën, maar als je doe-het-zelf baardoliën gebruikt, kun je nooit te veilig zijn.

Hieronder vindt u een lijst van enkele van de meest gebruikte etherische oliën in baardoliën, met hun geurprofielen, en diverse andere voordelen en negatieven.

Topnoten

Zoete sinaasappelolie

De zoete sinaasappelolie is een lichte en zeer milde etherische olie met een absoluut geweldige geur.

U zult meestal meerdere druppels per druppelflesje dragerolie moeten gebruiken om er een merkbaar aroma aan te ontlenen, en zelfs als u dat doet, verdrijft het snel.

Dat is triest, want zoete sinaasappel etherische olie en de meeste andere etherische oliën voor citrusvruchten (limoen, citroen, mandarijn, enz.) behoren tot de beste ingrediënten voor baardolie als het gaat om de geur.

OPMERKING: Sinaasappelolie en de meeste andere essentiële oliën op basis van citrusvruchten hebben als neveneffect dat ze lichtgevoelig zijn, wat een mooie manier is om te zeggen dat ze UV-stralen meer doorlaatbaar maken voor de huid, en dus de zonschade vergroten als je ze buiten op een zonnige dag draagt.

Pepermuntolie

Pepermunt etherische olie (PEO) heeft een frisse mintgeur die krachtiger en langduriger is dan de meeste andere essentiële oliën met topnoten.

Wanneer het plaatselijk wordt aangebracht op het baardgebied in een verdunning van 3%, kan het de haarfollikels stimuleren en de groei bevorderen – althans volgens een knaagdieronderzoek hier.

Echter, je moet voorkomen dat je pepermuntolie inneemt, omdat het de groei van je baard kan onderdrukken als het oraal wordt geconsumeerd. Dit komt omdat orale PEO het testosterongehalte kan verlagen, wat een hormoon is dat de groei van gezichtshaar stimuleert en reguleert.

Pepermuntolie kan ook een aantal extra anti-roos voordelen voor uw baard hebben, omdat het in deze studie werd gezien als effectief tegen de meeste gram-negatieve bacteriën (samen met sinaasappel en citroengras etherische oliën).

Het komt er op neer: Pepermuntolie is een mooi en vers baardolie-ingrediënt dat zelfs je gezichtshaar een beetje kan helpen groeien. Zorg er echter voor dat je het niet per ongeluk inneemt, want het heeft een heel ander effect als het eenmaal oraal wordt geconsumeerd.

Theeboomolie

Theeboomolie (melaleuca-olie) is een zeer populair ingrediënt voor baardolie. De meeste grote merken gebruiken het en prijzen het absoluut.

Echter, als je het beter bekijkt, is het beweerde anti-bacteriële voordelen zijn eigenlijk niet zo indrukwekkend, en volgens een studie gepubliceerd in de Endocrine Society, sommige chemische stoffen in het zijn hormoonontregelaars (zelfs in minuscule hoeveelheden).

Wat betekent dat het waarschijnlijk de androgene hormonen onderdrukt die je baardgroei triggeren en reguleren. Maar let wel, het is een van de meest gebruikte ingrediënten in baardoliën (en sommige merken die het gebruiken beweren zelfs dat het kan helpen bij de groei!)

Het is ook uniek giftig voor huisdieren, en sommige overheidsinstellingen raden het zelfs aan om het “niet dicht bij de mond te gebruiken bij de mens” (nu, waar is je baard precies?).

Het komt er op neer: Theeboomolie is het meest populaire ingrediënt voor etherische olie in baardoliën, maar misschien wel het meest schadelijke tegelijkertijd.

Bergamotolie

Bergamotolie (Citrus Bergamia) is, zoals de Latijnse naam al aangeeft, een soort essentiële olie voor citrusvruchten, maar de twist is dat het wordt gewonnen uit de schil van de sinaasappels.

Het is een favoriet van vele baarden, en als je ooit hebt genoten van een kopje Earl Grey thee, ben je al bekend met de geur, want bergamot geeft het de kenmerkende smaak.

Er is ook een verbinding in bergamotolie genaamd “Bergapten” die fototoxisch is op een manier dat het de gevoeligheid van uw huid voor de UV-schade van de zon verhoogt.

Dit is echter zelden een probleem bij baardoliën, omdat de meeste respectabele merken al bergaptenvrije bergamotoliën als ingrediënt gebruiken.

Eucalyptusolie

Het favoriete voedsel van Koala’s (Eucalyptusbladeren) wordt gebruikt om eucalyptus etherische olie te produceren.

Het heeft een zeer kenmerkende en vrij krachtige geur voor een topnoot etherische olie, dat is de reden waarom veel merken ervoor kiezen om het op te nemen als een aromatisch ingrediënt in hun baardoliën.

Het is echter geen ingrediënt dat ik persoonlijk zou gebruiken of aanraden…

Zie je, eucalyptusolie bevat dezelfde hormoonontregelende bestanddelen als theeboomolie (eucalyptol, 4-terpineol, d-limoneen en alfa-terpineol.) wat kan betekenen dat het ook de groei van je gezichtshaar kan onderdrukken.

Dat zou een goede reden moeten zijn om geen eucalyptusolie te gebruiken in de buurt van uw gezichtshaar. Toch zijn er talloze merken die dit feit verdoezelen.

Het komt er op neer: Onder de mooie geur van eucalyptus etherische olie, verbergt een potentieel baard onderdrukkend risico van hormoon onderdrukkende verbindingen. Naar mijn mening zijn er veiligere etherische oliën voor baardgebruik.

Middennoten

Lavendelolie

Lavendel etherische olie is een populair ingrediënt voor baardolie. Hoewel het een vrouwelijke bloemengeur heeft, kan het soms een aanvulling zijn op enkele van de sterkere basisnoten.

Er zijn enkele risico’s verbonden aan het gebruik van lavendelolie in baardoliën, vooral het feit dat dezelfde studie die theeboomolie een effectieve onderdrukker vond voor de androgene baardgroeihormonen, ook lavendel etherische olie noemde als een andere boosdoener.

Alleen al om die reden probeer ik af te zien van het gebruik of de aanbeveling van baardproducten die met lavendel geparfumeerd zijn.

Balsem Naaldolie

De etherische olie van de naald heeft een sterke bosachtige geur, zoals u zich waarschijnlijk kunt voorstellen.

Niet alleen heeft het een mannelijke geur, maar er is ook wat onderzoek dat suggereert dat wanneer enkele druppels ervan oraal worden geconsumeerd (binnenin een gelatinecapsule) het testosterongehalte kan verhogen.

Dit suggereert dat balsem sparrennaaldolie androgeen zou kunnen zijn, wat iets is waar je zelden over hoort in baardoliën.

Gezien het feit dat het gezichtshaar androgeen-haar is, kan dit alleen maar goed zijn voor de groei en gezondheid van uw baard.

Sparrenolie

Er bestaan een aantal verschillende soorten essentiële oliën van sparren (zwarte spar, blauwe spar, enz.).

En hoewel deze etherische olie een van de duurdere is, is ze ook bestudeerd voor haar testosteronverhogende werking (de link hierboven vermeldt ze).

Dat maakt het zeker een geweldig baardolie-ingrediënt, en de mannelijke bosgeur is slechts een ander pluspunt van zijn repertoire.

Als middennoot kun je verwachten dat het aroma een tijdje blijft hangen, en meestal zijn een paar druppels op een 1 oz-druppelaarsflesje voldoende.

Basisnoten

Cederhoutolie

Heb je een mannelijke houtachtige geur nodig die essentieel is voor het gebruik als een baardolie-ingrediënt?

Kijk dan niet verder dan cederhout etherische olie.

Cederhout wordt gewonnen uit de naalden, schors en bessen van de hardhoutboom en is te vinden in veel mannenshampoos, colognes, deodorants en natuurlijk in baardoliën.

Er zijn geen grote gezondheidsrisico’s of hormoononderdrukkende bijwerkingen van cederhoutolie. De milde antiseptische en anti-schimmel effecten kunnen u ook helpen bij het verminderen van de baardroos.

Sandelhoutolie

Sandelhout is een geweldig hardhout materiaal om een baardkam van te maken, en als je er ooit een hebt gehad, weet je al hoe belachelijk geweldig het ruikt.

Nou, het kan ook gebruikt worden als een aromatisch ingrediënt in baardoliën; de koudgeperste etherische olie die dat is.

Er zijn geen bekende schadelijke bijwerkingen aan het, en als basisnoot, de geur zal een lange tijd duren en je hoeft meestal alleen maar een druppel of twee aan te brengen op een volledige druppelflesje van de drager olie.

Patchouliolie

Patchouli is een plant uit de brandnetelfamilie. De etherische olie die hieruit wordt gewonnen, wordt vaak gebruikt in colognese-, deodorant- en baardoliën.

Het heeft een echt unieke donkere en muskusachtige geur die je ofwel liefhebt ofwel haat.

Als je een fan bent van aardse geuren, dan is deze “hippie” etherische olie zeker iets om te proberen in je baardoliën.

Wierook

Wierook is een zeer sterke basisnoot etherische olie afkomstig van de hars van de Boswellia Sacra boom.

Het heeft een extreem mannelijk en donker geurprofiel dat lang na gebruik op je baard blijft hangen, en meestal is een druppel of twee voldoende om een flesje baardolie te ruiken.

Conserveringsmiddelen

vitamine e olie
Aangezien de etherische oliën zeer gemakkelijk oxideren, en hetzelfde geldt voor meervoudig onverzadigde drageroliën, kiezen veel baardoliefabrikanten ervoor om natuurlijke antioxidantconserveringsmiddelen te gebruiken in hun producten.

De twee belangrijkste zijn vitamine E olie (een vetoplosbare antioxidant) die uiterst effectief is in het voorkomen van oxidatie van de vluchtige oliën…

En vitamine C (een in water oplosbare antioxidant) die veel minder krachtig is om te voorkomen dat oliën ranzig worden, omdat het in water oplosbaar is.

Hieronder vindt u een snelle samenvatting van deze twee oliën en hoe ze werken om andere baardolie-ingrediënten van “lipide peroxidatie” te behouden. ↓

Vitamine E Olie (Tocoferol)

De beste keuze voor het conserveren en stabiliseren van alle soorten vetzuren en oliën moet tocoferol (vitamine E) zijn.

Het is immers de primaire vetoplosbare antioxidant, die de vluchtige etherische oliën en meervoudig onverzadigde drageroliën beschermt tegen ranzig worden.

Zeker, het hebben van de olie in een donkere glazen fles, gesloten, en uit het licht zal helpen, maar er is echt geen vervanging voor goede vitamine E olie, vooral op het moment dat de olie uit de fles komt.

Er zijn een paar verschillende planten waar vitamine E olie uit gewonnen kan worden, maar naar mijn mening is de hoogste kwaliteit vitamine E olie het soort dat afkomstig is van tarwekiemolie zoals in pure alfa-d-tocoferol (zoals de Naissance Vitamine E Olie die hierboven is afgebeeld).

Vitamine C (Ascorbinezuur)

Soms zie je ook ascorbinezuur (vitamine C) gebruikt als conserveermiddel in baardoliën.

Zeker, het is ook een antioxidant, maar als een in water oplosbare vitamine, het doet een slechter werk bij het beschermen van de vetten en oliën tegen oxidatieve schade.

Daarom zou ik altijd kiezen voor vitamine E olie boven ascorbinezuur als conserveermiddel voor baardolie.

Hoe men Draagolie met Etherische oliën mengt

toevoeging van etherische olie aan de basis van de dragerolie
Het mengen van baardolie-ingrediënten, aka. het mengen van etherische oliën in de drageroliebasis is zo eenvoudig als dit…

  1. Vul een druppelflesje met draagolie.
  2. Voeg er enkele druppels etherische oliën aan toe.
  3. Sluit de dop en geef het een shake.
  4. Klaar.

Hoeveel en welke oliën je moet mengen hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en doelstellingen, maar meestal worden de etherische oliën verdund tot een 1-5% verdunning.

“Normaal gesproken hebben de topnoten een hogere potentie verdunning nodig dan de basisnoten, en de middennoten zitten er ergens tussenin.”

Om u te helpen bij uw berekeningen; hieronder is een etherische olie verdunningstabel waar we aannemen dat u een basis 1 oz (30ml) druppelflesje gebruikt om uw etherische oliën in te mengen.

De wiskunde hierboven is eenvoudig; een 1 oz (30ml) druppelflesje bevat – wanneer het gevuld is – ongeveer 600 druppels draagolie. 1% daarvan zou 6 druppels zijn, 2% zou 12 druppels zijn, enzovoort…

Maar zoals ik al zei, je beste gids in het mengen van de etherische oliën voor geur bij het maken van baardolie is gewoon door middel van trial, testen, en fout.

Waar koop je baardolie-ingrediënten?

Baardolie-ingrediënten kunnen eenvoudig online worden gekocht bij Amazon.Com als voorbeeld.

U kunt drageroliën in kleine 4 oz-flessen kopen of all-in en grote 36 oz-flessen krijgen.

Mijn favoriete keuze voor transportolie zou zijn:

  • Naissance Golden Jojoba Oil
  • Naissance Pure Castor Oil
  • Biologische weideschuimzaadolie
  • Naissance Marokkaanse Arganolie

De etherische olie kits zijn een gemakkelijke manier om geuren te testen om je favorieten te vinden, maar persoonlijk hou ik er niet van om theeboom-, eucalyptus- of lavendeloliën te gebruiken (en de meeste kits hebben die), dus ik heb de oliën altijd apart gekocht (wat ook een optie is, zij het duurder).

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel het gebruik en het belang van elk bestanddeel van de baardolie duidelijk maakt.

Van drageroliën tot etherische oliën en conserveringsmiddelen, je moet nu de kunst beheersen om te begrijpen wat precies baardolie is en waar het van gemaakt is.

Hé, misschien kun je zelfs beginnen met het maken van je eigen, of zelfs potentieel op te zetten winkel om ze te verkopen.

Wat houdt je tegen? Alles wat je nodig hebt zijn druppelflessen, transportoliën in bulk, en wat etherische oliën, en natuurlijk, baardmannetjes om de afgewerkte oliën te verkopen.

Recent Posts