Jojoba olie voor haar: hoe het werkt


Wat is jojobaolie?

Jojobaolie is een olieachtige was die wordt gewonnen uit de zaden van de jojobaplant.

De jojobaplant is een struik die oorspronkelijk uit het zuidwesten van de Verenigde Staten komt. Hij groeit in de woestijngebieden van Arizona, Zuid-Californië en Mexico.

Fabrikanten begonnen de olie in de jaren 1970 aan cosmetica en voedingsmiddelen toe te voegen. De olie is ongelooflijk veelzijdig en de toepassingen zijn te talrijk om te tellen. Een van de meest populaire toepassingen is voor cosmetica. Het wordt gevonden in een verscheidenheid van haar-, huid-, en nagelproducten.

Vandaag de dag is de kans groot dat je jojobaolie tegenkomt in allerlei soorten schoonheids- en haarverzorgingsproducten.
Jojoba olie voor haar

Waarom gebruiken sommige mensen jojobaolie voor het haar?

Jojobaolie heeft een olieachtige samenstelling, dus kan het worden gebruikt als een vochtinbrengende crème. Het kan ook worden toegevoegd aan haarconditioners om u extra bescherming te bieden tegen droogheid, breuk en gespleten haarpunten.

De olie kan ook de hoofdhuid hydrateren en kan een middel tegen roos zijn.

Jojoba is rijk aan vitaminen en mineralen die het haar voeden, waaronder vitamine C, B-vitaminen, vitamine E, koper en zink.

Omdat het haar sterker wordt, wordt ook gedacht dat jojobaolie haaruitval kan voorkomen en de haardikte kan bevorderen. Het idee hierachter is dat de olie de haarfollikels hydrateert, wat droogheid voorkomt die leidt tot haaruitval.

Wat is het onderzoek naar jojoba olie voor haar?

Er zijn veel beweringen rond jojoba olie en wat het kan doen voor je haar. Sommige zijn accuraat en worden ondersteund door onderzoek, terwijl andere misschien een beetje vergezocht zijn.

Het gebruik van jojoba als een vochtinbrenger voor haar en huid is het belangrijkste voordeel, met een recent dermatologisch onderzoek dat dit bevestigt. Recente octrooien vermelden het ook als een basisingrediënt in de meeste shampoos en conditioners, wat pleit voor de opname ervan als een belangrijke micro-emulsie in haarverzorgingsproducten. Micro-emulsies helpen de actieve ingrediënten in het product te vervoeren. Andere veel voorkomende micro-emulsies zijn bijenwas, carnaubawas, of espartograswas.

Daarom kan jojobaolie inderdaad haarbreuk voorkomen en uw lokken versterken. De olie kan ook nuttig zijn bij de behandeling van roos, een droge en jeukende hoofdhuid, en kan ook worden gebruikt als ontstekingsremmer en vochtinbrenger voor de huid.

De reputatie van de olie als een directe stimulans voor haargroei wordt echter niet ondersteund door onderzoek. Een recente studieTrusted Source die jojobaolie voor haargroei testte, vond dat het minder effectief was dan minoxidil (Rogaine) en pepermunt essentiële olie.

Om deze reden mag jojobaolie niet worden gebruikt als therapie voor kaalheid (man of vrouw), alopecia of andere haarverliesaandoeningen. Toch kan het een geweldig product zijn om sterk, zijdezacht en glanzend haar te bevorderen.

Hoe gebruikt u het?

Er zijn een aantal manieren om jojoba olie toe te voegen aan je haarverzorgingsroutine.

1. Direct aanbrengen. Warm de olie van tevoren op, zodat het makkelijker aan te brengen is. U kunt dit doen in een schone pot op het fornuis of in een magnetronbestendige kom. Gebruik ongeveer 1 eetlepel voor kort haar en 2 eetlepels voor langer haar. Breng het aan op het haar boven de hoofdhuid, en werk het gelijkmatig naar beneden tot aan de haarpunten. Ongeveer 20 minuten laten inwerken, daarna wassen, conditioneren en uitspoelen.

Vermijd direct aanbrengen op de hoofdhuid om verstopte hoofdhuidporiën te voorkomen. Bij gebruik voor een droge hoofdhuid of roos, heel weinig direct op de huid aanbrengen (ongeveer 1-2 druppels).

2. Toevoegen aan producten. Druppel een paar druppels jojobaolie (ongeveer 3-5 druppels) in een scheutje van uw favoriete shampoo of conditioner voor gebruik.

3. Koop producten die het bevatten. Koop gewoon een shampoo of conditioner die jojoba-olie als een van zijn natuurlijke ingrediënten bevat. Dit is een van de gemakkelijkste manieren om het te verkrijgen en te gebruiken.

Wat moet ik weten voordat ik het gebruik?

Is jojobaolie volledig veilig om te gebruiken? Uit het officiële wetenschappelijke veiligheidsonderzoek van 1992 blijkt dat er heel weinig is om je zorgen over te maken. Hoewel deze studie meer dan twee decennia geleden werd voltooid, verandert de informatie over de veiligheid van het product weinig.

Dierproeven in het onderzoek toonden aan dat overmatig gebruik hyperemie (overmatige bloedstroom) en dus mogelijke hartschade kan veroorzaken. Dit was echter te wijten aan de doses die in de studie inwendig werden ingenomen, en de studie werd niet op mensen uitgevoerd. Bij tests op zowel menselijke als dierlijke proefpersonen naar huidsensibilisatie werden weinig gevallen van allergische reactie waargenomen.

Allergieën voor jojobaolie zijn dan ook zeldzaam, en het uitwendig gebruik van de olie (vooral voor het haar) wordt als vrij veilig beschouwd. Plaatselijk gebruik van de olie voor haarverzorging wordt ook veilig geacht als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Toch is voorzichtigheid geboden. Hoewel overgevoeligheid voor jojoba niet goed onderzocht of bekend is – en recente beoordelingen van de veiligheid zijn al meer dan twee decennia niet meer vernieuwd – is het verstandig om voor de zekerheid eerst vast te stellen of u overgevoelig bent.

Als u pure jojobaolie gebruikt en het aan producten toevoegt, wees dan in het begin spaarzaam. Houd u aan de hoeveelheden die u in uw haarverzorgingsproducten vindt. Volg de doseringen en aanwijzingen nauwkeurig op, en er zouden zich geen problemen moeten voordoen.

Conclussie

Jojoba olie kan een geweldige aanvulling zijn op je haarverzorgingsschema. Het verbetert de conditionering van uw haar en zorgt voor meer kracht, glans en handelbaarheid.

Het is echter nog niet bekend dat jojobaolie de haargroei stimuleert of haaruitval voorkomt.

Aan de andere kant is jojobaolie waarschijnlijk zeer nuttig bij de behandeling van een droge hoofdhuid en roosproblemen. Het is ook rijk aan vitaminen en mineralen die het haar na verloop van tijd voeden.

Jojobaolie heeft ook een reputatie op het gebied van veiligheid. Gevallen van allergische reacties zijn zeldzaam, en je kunt het gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft als je eenmaal hebt vastgesteld dat je er niet gevoelig voor bent.

Recent Posts